lologa pa pupuni o se mea tatau i le taimi nei

O meataalo o le malae ta'alo e masani ona pisi tamaiti i le aso la e fa'apipi'i i le lipine samasama "fa'aeteete", tapuni e taofia ai le sosolo o le novel coronavirus. E lata ane, i le taimi nei, ua sauni le taulaga mo se faʻalavelave faʻafuaseʻi lona lua - lologa.

I le Aso Gafua, na amata ai ona faʻapipiʻi e le aufaigaluega a le taulaga se pa puipui e tasi le kilomita le umi, i tua atu o Rivers Trail i le faʻamoemoe o le tasi i le 20-tausaga lologa, lea e faʻamoemoe e mafua ai le maualuga o le vaitafe i luga o auvai ma totonu o le avanoa lanumeamata.

"Afai matou te leʻi tuʻuina ni puipuiga i le paka i lenei tausaga, o matou faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le oʻo atu o le vai i le Maota o Measina," o le tala lea a le pule o auaunaga a le City of Kamloops Greg Wightman i le KTW. “O le nofoaga e siisii ​​ai lapisi, o malae pikilepolo, o le paka atoa o le a i lalo o le vai.”

O le pa e aofia ai ato Hesco. E faia i le uaea ma se ie ie, o ato e laina i luga ma/pe fa'aputu ma fa'atumu i palapala e fai ai se puipui, o se auvai fa'alava. I le taimi ua tuanaʻi, sa faʻaaogaina mo faʻamoemoega faamiliteli ma na toe vaʻaia i Riverside Park i le 2012.

O le tausaga nei, o le pa o le a o'o atu i le 900 mita i tua atu o Rivers Trail, mai Uji Garden i tua atu o faleta'ele i le pito i sasa'e o le paka. Na faʻamatala e Wightman o le pa puipui o le a puipuia ai atinaʻe taua. E ui ina le iloa e tagata e faaaogāina paka pe a savalivali i luga o le Auala o Vaitafe, ae o lo'o natia i lalo o le avanoa lanumeamata, ma o lo'o iai fa'ailoga o paipa lalo o le pu. Fai mai Wightman, o alavai e fafaga i le kalave e tau atu i se nofoaga pamu i tua atu o malae tenisi ma pikilepolo.

“O se tasi lena o nofoaga tetele e siisii ​​ai alavai i le taulaga,” o le tala lea a Wightman. “O mea uma lava o lo’o fa’agasolo i totonu o le paka lenei, e tautuaina ai fa’asoa, fale ta’ele, Fale o Measina, o mea uma e tau atu i totonu o le pamu lea. Afai e amata ona sua vai i totonu o pu o loo i totonu o le paka, i totonu o le eleele, o le a amata ona lofituina lena pamu. E mautinoa lava e mafai ona lagolagoina mea mo tagata uma i sasaʻe o le paka."

Fai mai Wightman o le autu i le puipuiga o lologa o le faʻaogaina o punaoa e puipuia ai aseta taua. I le 2012, mo se faʻataʻitaʻiga, o le pakaga i tua o Sandman Center na lolovaia ma e ono toe tupu i lenei tausaga. O le a le puipuia.

"O se pakaga taavale e le o se punaoa taua," o le tala lea a Wightman. "E le mafai ona matou faʻaogaina tupe a le itumalo poʻo punaoa e puipuia ai lena mea, o lea matou te faʻatagaina le paka o taavale e lolovaia. O le uafu, o le a tatou aveese faʻamau iinei taeao. O le a i lalo o le vai i lenei tausaga. O lo'o na'o lo matou puipuia o atina'e taua.'

O le itumalo, e ala i Emergency Management BC, o loʻo faʻatupeina le fuafuaga, faʻatatau e Wightman e tusa ma le $200,000. Fai mai Wightman o loʻo tuʻuina atu i le taulaga faʻamatalaga mai le itumalo i aso uma, faʻatasi ai ma faʻamatalaga e oʻo mai i le vaiaso talu ai o loʻo vaʻai pea le itiiti ifo i le tasi-i-20-tausaga lologa i Kamloops i lenei tautotogo, ma faʻamatalaga e maualuga e pei o lologa faʻasolopito na amata mai i le 1972.

Ae mo tagata fa'aoga paka, fai mai Wightman: "E i ai se aafiaga tele, e mautinoa lava. E oo lava i le taimi nei, ua tapunia le Rivers Trail i sisifo o le uafu. O le a tumau i lena auala. E amata mai taeao, o le a tapunia le uafu. O le matafaga o le a fa'agata. E mautinoa lava, o nei pa Hesco o loʻo matou tuʻuina, matou te manaʻomia tagata e aloese mai na. O le a tele ni fa'ailoga e tu'u i luga, ae e le saogalemu pe a i ai i luga."

Faatasi ai ma luʻitau, ona o faiga faʻa-mamao-mamao o loʻo faia e taofia ai le faʻasalalauina o le COVID-19, o loʻo sauniuni le taulaga. Fai mai Wightman, o le isi itu e mafai ona fai ai pa puipui i lenei tausaga, o le motu o McArthur i le va o Mackenzie Avenue ma le 12th Avenue, o lona uiga o faitotoa e lua.

Na saunoa le pulenuu o Ken Christian i le mataupu o tapenaga o lologa i se fonotaga a le au tusitala talu ai nei. Na ia taʻu atu i le aufaasālalau nofoaga i totonu o le taulaga e sili ona afaina i lologa o loʻo i tafatafa o Schubert Drive ma Riverside Park, o se alalaupapa e iai ni atinaʻe tetele.

Ina ua fesiligia e uiga i fuafuaga a le taulaga pe a manaʻomia ona o ese tagata ona o lologa, na taʻua e Christian o loʻo i ai i le itumalo le tele o nofoaga faʻale-malo e mafai ona faʻaaogaina ma, ona o le COVID-19, e tele faletalimalo o loʻo avanoa, ma maua ai se isi avanoa.

“Talosia ia lava le amiosa'o o le tatou faiga o tili e le tatau ai ona tatou faaaogaina lena ituaiga o tali,” o le tala lea a Christian.

I le tali atu i le faʻafitauli COVID-19, Kamloops This Week o loʻo talosagaina nei foaʻi mai le au faitau. O lenei polokalame ua mamanuina e lagolago ai a tatou tusitala i le lotoifale i se taimi ua le mafai ai e a tatou tagata faasalalau ona o latou lava faaletonu tau tamaoaiga. Kamloops O le Vaiaso lenei o se oloa e leai se totogi ma o le a faʻaauau pea ona saʻoloto. O se auala lea mo i latou e mafai ona gafatia e lagolago ala fa'asalalau fa'apitonu'u e fesoasoani e fa'amautinoa e mafai e i latou e le gafatia ona maua le avanoa i fa'amatalaga fa'atuatuaina fa'apitonu'u. E mafai ona e faia se foa'i e tasi pe ta'i masina o so'o se aofaiga ma fa'aleaogaina i so'o se taimi.


Taimi meli: Me-18-2020